Acne

https://epilennium.nl/wp-content/uploads/2022/04/cropped-swipe-epilennium.png

Wat is acne?

Acne is een vervelende huidaandoening waarbij de talgklieren van de huid ontsteken. Talg is niet perse slecht: talgklieren produceren talg dat de opperhuid vet houdt en uitdroging voorkomt. Daarnaast beschermt talg de huid tegen ziekteverwekkers en schimmels.

Bij acne is er echter een verhoogde talgproductie in combinatie met een bacterie die zorgt voor de ontstekingen. De verhoogde talgproductie heeft verschillende oorzaken. Dit kunnen hormonale aandoeningen zijn of gewoon pech: genetische aanleg. De dichtheid van de talgklieren is het groots in het gezicht, op de rug en op de borst, vandaar dat dat de meest voorkomende plekken van acne zijn. 

 

Gelukkig zijn er goede behandelingen tegen acne en acne littekens!

Wat zijn de kenmerken van acne?

Acne heeft 3 duidelijke kenmerken:

  • Open comedonen (bultjes met een zwart puntje)
  • Gesloten comedonen (bultjes met een witte punt, voornamelijk zichtbaar wanneer de huid wordt gespannen)
  • Pustels (puistjes met een wit kopje)
Acne, puistjes, comdeonen, kaaklijn, vrouw, Epilennium
acne, comedonen, puistjes, voorhoofd, Epilennium

Verschillende vormen van acne

Acne vulgaris is de meeste voorkomende vorm van acne en wordt ook wel jeugdpuistjes genoemd. Het is een veel voorkomende vorm van acne. In de leeftijdsgroep van 12 tot 24 jaar heeft ongeveer 85% van de mensen er in mindere of meerdere mate last van. Deze vorm van acne bevat vaak open comedonen, gesloten comedonen en pustels.

Bij Acne comedonica zijn er geen ontstekingsverschijnselen. Hierdoor zijn alleen open en gesloten comedonen zichtbaar.

Acne conglobata is een ernstige vorm van acne. Bij acne conglobata gaan pustels samenvloeien waardoor een grote ontstekingen en cystes ontstaan.

Hydradenitis Suppurativa wordt ook wel Acne Ectopica genoemd. Dit lijkt op een ernstige vorm van acne maar is gelokaliseerd in de liezen en oksels.

Is acne te behandelen?

Een huid met acne kan worden behandeld met manuele therapie en chemische peeling. Indien de acne genezen is en u littekens heeft kunnen littekens worden verminderd door middel van SkinPen behandelingen.

Acne, acnebehandeling, peeling, puistjes, Epilennium

Maak een afspraak voor een intake

Tijdens de intake kunnen onze huidtherapeuten bepalen welke behandeling voor uw huid het beste resultaat zal opleveren.