Littekens en striae

https://epilennium.nl/wp-content/uploads/2022/04/cropped-swipe-epilennium.png

Wat zijn littekens?

Heeft u last van ontsierende littekens? Een litteken ontstaat wanneer de huid tot in de diepere huidlagen beschadigd is. Er kunnen twee soorten littekens ontstaan:

Ingezonken littekens, dit worden ook wel atrofische littekens genoemd en verheven littekens, dit worden ook wel hypertrofische littekens genoemd.

Een andere vorm van littekens is striae. Voor striae zijn veel verschillende termen bekend zoals huidstriemen, groeistriemen,  zwangerschapsstriemen en 'stretch marks'. Striae ontstaan door oprekking van de huid.

Atrofische en hypertrofische littekens

Atrofie betekent het verlies van weefsel.  Atrofische littekens ontstaan voornamelijk door acne of waterpokken. Bij acne zijn er drie typen atrofische littekens:

  • Icepick: 1 tot 2 millimeter grote littekens welke tot diep in de huid reiken. Deze littekens worden vaak in het gezicht aangetroffen.
  • Grote gezonken littekens: dit zijn zoals de naam zegt grotere littekens welke ondermijnde randen kunnen hebben, dit betekent dat het litteken onder de huid groter is dan van buitenaf te zien is. Dit komt doordat er een soort gangetje of tunneltje is ontstaan.
  • Multipele atrofische maculae: dit zijn littekens die eerst paarsig zijn van kleur en na een aantal maanden wit en minder opvallend worden.

Hypertrofische littekens zijn verheven littekens. Een hypertrofisch litteken begint als een verheven roze tot paars litteken welke soms pijnlijk kan zijn en kan jeuken.

Hypertrofische littekens komen met name voor op de oorlellen, bovenste deel van de romp en de buitenzijde van de bovenarmen. Deze kunnen binnen 12 tot 18 maanden spontaan verminderen.

In enkele gevallen kan het voorkomen dat een hypertrofisch litteken verder groeit dan de grenzen van de oorspronkelijk wond, in dat geval wordt gesproken van een keloïd.

littekens gezicht, littekens, acne littekens, Huidkliniek Epilennium
striae, striae buik, littekens, Huidkliniek Epilennium

Striae

Een andere vorm van littekens is striae. Voor striae zijn veel verschillende termen bekend zoals huidstriemen, groeistriemen, zwangerschapsstriemen en stretch marks.

Striae ontstaat op plaatsen waar de huid beschadigd is door oprekking. Striae zijn meerdere onregelmatige lijnen met een lengte van enkele centimeters tot meer dan 10 centimeter.

In het begin kan striae iets verheven zijn maar als snel worden ze glad met een rozerode tot blauwe kleur. Binnen enkele maanden tot jaren verdwijnt de kleur en wordt de striae wit.

Striae is veel voorkomend litteken. Zo krijgt de helft van de zwangere vrouwen last van striae. Daarnaast heeft in de leeftijdsgroep van 10 tot 16 jaar 70% van de meisjes er last van en hebben in de leeftijdsgroep van 14 tot 20 jaar 40% van de jongens er last van.

Zijn littekens en striae te behandelen?

Hypertrofische littekens kunnen behandeld worden door siliconenpleisters. Indien nodig kunnen deze later operatief verwijderd worden. Keloïd littekens kunnen ook alleen operatief verwijderd worden. Echter, het behandelen van deze littekens door andere technieken kan het littekens verergeren.

Atrofische littekens, striae en overige littekens kunnen behandeld worden met de SkinPen of een chemische peeling.

behandeling tegen littekens, Skinpen, Huidkliniek Epilennium

Maak een afspraak voor een intake

Tijdens de intake kunnen onze huidtherapeuten bepalen welke behandeling voor uw huid het beste resultaat zal opleveren.