Pigment aandoeningen

https://epilennium.nl/wp-content/uploads/2022/04/cropped-swipe-epilennium.png

Wat is een pigment aandoening of -verstoring?

Bij een pigment aandoening is er een verstoring in de pigmentcellen van de huid. Dit kan zich uiten in donkere en lichte pigmentvlekken.

Pigmentvlekken die donkerder zijn dan het eigen huidtype worden hyperpigmentatie genoemd.

Pigmentvlekken die lichter zijn dan het eigen huidtype worden hypopigmentatie genoemd.

Binnen de huidtherapie kan hypopigmentatie alleen behandeld worden door camouflage en wordt vooral hyperpigmentatie behandeld.

Verschillende vormen pigmentverstoring

Pigmentvlekken ontstaan door het toenemen van pigmentcellen in de huid of door een verhoogde productie van pigment. De oorzaak van het ontstaan van pigmentvlekken is erg uiteenlopend. De meest voorkomende oorzaken zijn UV-schade waarbij de huid aan teveel zonlicht wordt blootgesteld en niet voldoende wordt beschermd door een zonnebrandproduct met minimaal SPF 30. Ook kunnen hormonen, bijvoorbeeld tijdens of na een zwangerschap, hierop van invloed zijn. kan Hyperpigmentatie kan ook aangeboren zijn.

Hyperpigmentatie kan voorkomen in de opperhuid (Epidermis) en de lederhuid (Dermis) en kan in grootte verschillen tussen een klein donker plekje (moedervlek) tot een grote uitgewaaierde pigmentvlek.

Pigmentvlek, hyperpigmentatie, Huidkliniek Epilennium
pigment, melasma, zwangerschapsmasker, Cosmelan, peeling, Huidkliniek Epilennium

Verschillende vormen van hyperpigmentatie

Een 'Café au lait' vlek is een lichtbruin gekleurde pigmentvlek. De vlek is koffiekleurig vandaar de naam van deze hyperpigmentatie. De grootte van een 'Café au lait' vlek varieert van 0.5 cm tot enkele centimeters.

Lentigo Solaris wordt ook wel een ouderdomsvlek genoemd. Ze ontstaan vanaf middelbare leeftijd door blootstelling aan de zon. Een lentigo solaris is een vrij regelmatig begrensde lichtbruine vlek op de huid. Omdat ze ontstaan ten gevolge van zonschade komen ze veel voor op het gezicht, de handrug, onderarmen en soms op de benen.

Melasma wordt ook wel een zwangerschapsmasker genoemd. Melasma zijn grillige donkerbruine vlekken in het gezicht die meestal ontstaan bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd of tijdens de zwangerschap. Het pigment toont zich vaak op de bovenlip of verspreid over het gezicht in een vlinder vorm.

Dit kan ontstaan na een beschadiging of ontsteking van de huid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een verbranding of acne.

Is hyperpigmentatie te behandelen?

Hyperpigmentatie kan, afhankelijk van de soort hyperpigmentatie en het huidtype, behandeld worden door een IPL behandeling of de Cosmelan behandeling. Wanneer de plekken verheven liggen op de huid kunnen wij deze behandelen met de zapper.

behandeling tegen pigment. Cosmelan, hyperpigmentatie, Huidkliniek Epilennium

Maak een afspraak voor een intake

Tijdens de intake kunnen onze huidtherapeuten bepalen welke behandeling voor uw huid het beste resultaat zal opleveren.