Lipoedeem

HEB JIJ LAST VAN LIPOEDEEM? LEES HOE WIJ JOU HIERMEE KUNNEN HELPEN!

Wat is lipoedeem?

Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtophoping. Dit is een pijnlijke, chronische ziekte. Bij lipoedeem is er een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Bovendien is de afvoer van vocht via de lymfvaten niet optimaal. Gevolg is een onderhuidse ophoping van vet en vocht. Meestal komt lipoedeem symetrisch voor op de heupen, bovenbenen en knieën. Dit heeft vaak de vorm van een rijbroek. Soms hoopt het vetweefsel zich op rond de enkels (overbloezende enkel). Ook kunnen de armen zijn aangedaan.

Over de oorzaak van het ontstaan van lipoedeem bestaat nog veel onduidelijkheid. Wel is bekend dat de ziekte zich vrijwel uitsluitend voordoet bij vrouwen. Deze ziekte wordt niet veroorzaakt door teveel eten. Bovendien staat vast dat erfelijke factoren een belangrijke rol spelen. Vaak begint of verergert lipoedeem bij een hormoonwisseling, bijvoorbeeld in de puberteit of na een zwangerschap. In een enkel geval speelt de menopauze of een aandoening, zoals een schildklierafwijking, een rol.

Belangrijk is dat de lipoedeem in een vroeg stadium wordt ontdekt. Dit biedt de beste mogelijkheden om verergering of complicaties te voorkomen.

Voor wie?

Lipoedeem kenmerkt zich door verschillende klachten en symptomen. Ervaart u meerdere van de onderstaande klachten, dan is het raadzaam om contact op te nemen met uw huisarts of specialist. Indien er inderdaad sprake is van lipoedeem, zal er een verwijzing naar een huid- en oedeemtherapeut nodig zijn voor het starten van de behandelingen.

Klachten die kunnen ontstaan

Zwaar gevoel in de benen

Pijn in de (opgezwollen) benen.

Cellulite (sinaasappelhuid)

Beperking in beweging

Beperking in dagelijks functioneren

Huidzwelling en infecties

Belangrijk

Het is belangrijk dat lipoedeem in een vroeg stadium wordt herkent. Dit biedt de beste mogelijkheden om verergering of complicaties te voorkomen.

Hoe werkt het?

Behandelmethodes

Welke behandeling de huidtherapeut toepast is vooral afhankelijk van hoe het lipoedeem eraan toe is. In de meeste gevallen kan oedeem therapie worden toegepast. Met manuele lymfedrainage (een speciale massagetechniek) of specifieke oedeem grepen zorgt de huidtherapeut er voor dat het vocht beter wordt afgevoerd. Na deze drainage volgt ambulante compressietherapie in de vorm van zwachtelen. Hierdoor kan de pijn verminderen. Daarnaast wordt de behandeling vaak in combinatie met endermologie® toegepast. Endermologie® is een vorm van huid-bindweefsel massage. Door deze massage wordt de huidstructuur gladder, de bloedcirculatie gestimuleerd en dit draagt bij tot het sneller afvoeren van afvalstoffen en lymfevocht.

Bij een stabiele situatie volgt het aanmeten van een therapeutisch elastische kous, die u dagelijks dient te dragen om het resultaat van de behandeling te behouden. Voor thuis krijgt u bewegings- en ademhalingsoefeningen uitgelegd.

Oedeemtherapie

Oedeemtherapie door middel van manuele lymfdrainage in combinatie met endermologie®. Deze therapie zorgt voor een zuigende en liftende werking op de huid, waardoor het weefsel soepeler wordt en het oedeem beter afgevoerd kan worden.

Behandel frequentie

De patiënt komt gedurende de eerste maanden twee à drie keer in de week voor therapie. De therapie heeft een verlichtend effect op het gestel. De therapie wordt afgebouwd als er resultaat is geboekt.

Na de behandeling

Na de behandeling kunnen je benen lichter aanvoelen, kun je minder zichtbaar vocht ervaren en zullen de pijnklachten afnemen.

Resultaten

Binnen deze therapie wordt de nadruk gelegd op het verminderen van de pijnklachten en het vermoeide gevoel in de benen.

Om het resultaat van de behandeling te behouden en de zelfredzaamheid van de patiënt te bevorderen is er een therapeutisch elastische kous  aangemeten.

Onbehandeld lipoedeem kan op den duur leiden tot vochtophoping in de huid (lymfoedeem). Overgewicht versnelt dit proces en vergroot de gezondheidsrisico’s. De combinatie met spataderen komt veel voor.

reviews

“Ik had last van onderhuidse ophoping van vet en vocht. Toen ik erachter kwam dat Epilennium deze behandelingen had heb ik gelijk een afspraak geboekt, zodat ze mij met mijn probleem konden helpen. Na de behandelingen is het resultaat dat ik echt een vermindering van de pijnklachten heb! Hier ben ik zo blij mee

Truusje (42)

“Na de behandelingen voelen mijn benen eindelijk lichter aan! De vermindering van vocht ervaar ik als positief en dit zorgt ervoor dat ik weer met plezier leuke dingen kan ondernemen. 

Silvie (30)

“Sinds ik ben begonnen met deze therapie heb ik alleen maar voordelen ervaren. Ik had vele klachten en  via de huisarts kwam ik bij Epilennium terecht. Al na een aantal behandelingen ervaarde ik postitieve resultaten en werden mijn klachten minder! Het belangrijkste was dat er minder vocht zichtbaar was en de  pijn is afgenomen.

Linda (49)

Vergoed uw zorgverzekering de behandeling?

De prijzen worden bepaald per zorgverzekeraar. 

Voor meer informatie over de behandeling van Lipoedeem: Oedeemtherapie

Check uw Verzekering

Wij zijn aan gesloten bij