Lymfoedeem

HEB JIJ LAST VAN LYMFOEDEEM? LEES HIER HOE WIJ JOU KUNNEN HELPEN!

Wat is lymfoedeem?

Het lymfstelsel is een reinigings- en  afweersysteem dat bestaat uit een netwerk van lymfvaten en lymfknopen door het gehele lichaam. Lymfvaten nemen weefselvocht op met daarin opgelost: eiwitten, afvalstoffen en schadelijke deeltjes die niet in de bloedbaan kunnen worden opgenomen. De schadelijke deeltjes en afvalstoffen worden in de lymfknopen vernietigd. Voornamelijk in de buik, de oksels en in de hals zitten veel lymfknopen die als filters werken.

Lymfoedeem is een vochtophoping die wordt veroorzaakt door een verstoring in het lymfsysteem. Deze verstoring kan aangeboren  of ontstaan zijn door een beschadiging aan de lymfevaten of lymfknopen ten gevolge van een operatie of bestraling. Lymfoedeem begint met een gevoel van spanning en pijn in de huid door het opzwellen van bijvoorbeeld de ledematen.

 

Primair & secundair lymfoedeem

Primair Lymfoedeem is aangeboren. Vanaf de geboorte zijn er minder lymfvaten aanwezig waardoor op latere leeftijd zwellingen kunnen ontstaan. Deze kunnen na de geboorte ontstaan of zich pas uiten na momenten van zware belasting van het lymfesysteem zoals zwangerschappen, overgewicht, bij zware inspanning of tijdens een warme zomer.

Secundair Lymfoedeem is ontstaan door een beschadiging van het lymfesysteem. Dit kan bijvoorbeeld door infecties (wondroos), bij langdurig bestaan van veneus oedeem of na een doorgemaakte trombose. Ook kan het oedeem optreden na een behandeling van tumoren waarbij lymfknopen zijn weggehaald. In principe kan elke beschadiging van lymfvaten het evenwicht in de lymfcirculatie verstoren waardoor lymfoedeem ontstaat. Het lymfsysteem is in evenwicht wanneer er een balans is tussen lymfproductie en lymfafvoer. Door zware belasting, door invloeden van buitenaf, of als een infectie van een ledemaat optreedt, wordt er extra vocht aangemaakt wat niet snel genoeg afgevoerd kan worden.

 

Voor wie is deze behandeling geschikt?

Lymfoedeem kenmerkt zich door verschillende klachten. Ervaart u één of meerdere van de onderstaande klachten en verdwijnt dit niet na enkele dagen. Dan is het raadzaam om contact op te nemen met uw huisarts of specialist. Indien er inderdaad sprake is van lymfoedeem, zal er een verwijzing naar een huid- en oedeemtherapeut nodig zijn voor het starten van de behandelingen.

Klachten die kunnen ontstaan

Zwelling

Een vermoeid en zwaar gevoel

Pijn

Beperking in beweging

Beperking in dagelijks functioneren

Huidzwelling en infecties

hoe werkt het?

Behandelmethoden

Behandeling door een huidtherapeut is vooral afhankelijk van het stadium van het lymfoedeem. In de meeste gevallen kan oedeemtherapie toegepast worden. Met manuele lymfdrainage (een speciale massage techniek) of specifieke oedeemgrepen zorgt de huidtherapeut er voor dat het vocht beter wordt afgevoerd. Na deze drainage kan het zijn dat er wordt gekozen voor ambulante compressietherapie in de vorm van zwachtelen. Dit is afhankelijk van de ernst van het oedeem. Ook is het mogelijk om met speciale apparatuur behandeld te worden, het endermologie® apparaat LPG. Bij een stabiele situatie volgt het aanmeten van een therapeutisch elastische kous, die u dagelijks dient te dragen om het resultaat van de behandeling te behouden. Voor thuis krijgt u bewegings- en ademhalingsoefeningen uitgelegd.

Manuele lymfedrainage

Lymfoedeem wordt behandeld met manuele lymfedrainage. Dit is het draineren van de weefselvloeistof (lymfe) naar de lymfevaten. Manuele lymfedrainage is een zachte massage op de droge huid door middel van draaiende pompbewegingen met de binnenkant van de hand. Het stimuleert de lymfecirculatie in het bindweefsel en daarmee de afvoer van de lymfe door de lymfvaten. Door deze methode wordt het oedeem verminderd en de schadelijke stoffen afgevoerd. Manuele lymfedrainage is een massagemethode die tot doel heeft de functie van het lymfesysteem op adequate wijze te ondersteunen.

Andere vormen van behandelmethodes

Oedeemtherapie, Manuele lymfedrainage, Oedeem- en fibrosegrepen, Compressietherapie, Bewegings- en ademhalingsoefeningen, Littekentherapie

Resultaten

Binnen deze therapie wordt de nadruk gelegd op het verminderen van de pijnklachten en het vermoeide gevoel in de aangedane ledematen.

Om het resultaat van de behandeling te behouden en de zelfredzaamheid van de patiënt te bevorderen zal er een therapeutisch elastische kous aangemeten worden.

BEHANDEL FREQUENTIE

De patiënt komt tijdens de eerste maanden twee a drie keer in de week voor therapie. De therapie heeft een verlichtend effect op het gestel. De therapie wordt afgebouwd, wanneer er resultaat is geboekt.

Na de behandeling

Direct na de behandeling kan de huid rood zijn en gevoelig aanvoelen. Dit verdwijnt meestal binnen een aantal uur tot 1-2 dagen. Enkele dagen na de behandeling kan de huid gaan schilferen. Het kan zijn dat u op sommige plaatsen korstjes krijgt. Krabbel er niet aan! Dan zullen de korstjes zonder littekenvorming genezen.

reviews

“Ik had last van vochtophoping en door deze behandeling zijn mijn pijnklachten verminderd. In het begin had ik twee behandelingen per week, maar dat kon al snel omgezet worden naar 1 behandeling per week. 

Floortje (49)

“Ik had heel erg vermoeide benen en ik wist maar niet waar het vandaan kwam. Via de huisarts kwam ik bij Epilennium terecht.  Sinds ik ben begonnen met deze behandelingen zijn mijn pijnklachten verminderd.

Piet (59)

De Lymfoedeem behandelingen hebben mij positief verrast! Ik had meerdere klachten en door deze methode kan ik weer ontspannen mijn leukste hobby uitoefenen: fietsen! De behandelingen hebben mij echt goed gedaan!

Baukje (30)

Vergoedt uw zorgverzekering de behandeling?

Oedeemtherapie chronische indicatie: De eerste 20 behandelingen moet u zelf betalen, tenzij u hiervoor een aanvullende verzekering heeft afgesloten. Dan kan het zijn dat de eerste 20 of een gedeelte hiervan vergoed worden door de aanvullende verzekering. Daarna gaan deze behandelingen over naar de basis verzekering (deze kosten vallen onder uw eigen risico).

Check uw Verzekering

prijzen

Prijzen worden bepaald door de zorgverzekering. 

Wij zijn aan gesloten bij