THERAPEUTISCH ELASTISCHE KOUSEN 

 Veel mensen hebben last van vocht dat zich ophoopt in de weefsels. Dat vocht gaat niet meer terug de bloedbaan in en blijft achter. Dit veroorzaakt een verdikking van het weefsel. Ophoping van vocht komt vaak voor in de onderbenen. Ook kun je steunkousen gebruiken als je spataders hebt of aanleg daarvoor. De steunkous drukt het bloed dat in de aders blijft staan naar boven, zodat het de benen verlaat richting het hart. Indien je dit niet doet, ontstaan kronkelachtige spataders op de benen.

Steunkousen kunnen van tijdelijke aard zijn maar ook preventief gebruikt worden. Als je een staand beroep uitoefent, zoals kapster of verpleegkundige is het fijn om ondersteuning te hebben. Als je veel staat heeft het bloed meer moeite om omhoog gestuwd te worden, doordat de zwaartekracht tegenwerkt. Steunkousen geven extra druk op het weefsel. Het kan zijn dat er opgehoopt vocht zit of dat u rusteloze benen heeft.

Als u te veel vocht in uw benen heeft kan het vocht afgevoerd worden dmv de steunkousen. Natuurlijk is Oedeemtherapie dan ook noodzakelijk.

STEUNKOUSEN ZORGEN ERVOOR DAT U:

-Minder klachten heeft

-Minder kans heeft op (nieuwe) trombose

-Minder kans heeft op nieuwe spataders

-Minder last heeft van zwelling van het been door bijvoorbeeld vochtophoping

-Minder snel huidproblemen krijgt aan het been

Steunkousen zijn elastische kousen die extra druk uitoefenen op weefsels waarin vocht is opgehoopt. Steunkousen worden gebreid. Dit kan op twee manieren gebeuren; vlakbrei of rondbrei. Vlakbrei kousen zijn steviger en geven meer druk, maar hebben als nadeel dat ze een naad hebben aan de achterkant. Rondbrei kousen zijn minder stevig, maar hebben geen naad.

Eigenlijk is alles mogelijk op dit gebied. De meest voorkomende steunkous gaat tot de knie, hierbij kun je kiezen of je deze kous met of zonder teenstukken wilt. Soms kun je ze ook zonder hiel vinden. Daarna komt de steunkous die tot halverwege het bovenbeen reikt. Nadeel hiervan is dat ie vaak afzakt of erg in het vlees knelt waardoor je overduidelijk ziet dat iemand de kous draagt. Ook hier kun je kiezen voor een kous met of zonder teenstuk. Als laatste is er de steun panty, deze reikt tot het middel en zakt daarom niet of in ieder geval veel minder af.

 

Wij zijn aan gesloten bij